Kotoilua, koronaa ja kuumia aaltoja

Olen hyvin hämmentynyt siitä kuinka vähän kuumista aalloista saatikka vaihdevuosista puhutaan ääneen. Pari päivää googletin ja luin aiheesta lähes kaiken mitä löysin. Päällimmäisenä viestinä jäi mieleen ettei menopaussi oireista juurikaan puhuta ääneen. Luin jopa muutaman artikkelin juurikin häpeästä, joka mielletään oireisiin ja oireista puhumiseen. Herää kysymys, MIKSI ?

Infoa toki saa erilaisilta sivustoilta mutta ns. vertaistuki/kokemuspohjaisia kirjoituksia ei juurikaan löydy. Onko se meille + 40 -vuotiaille naisille niin pelottavaa myöntää että kroppa vanhenee ? Ehkä suurin pelko on kuitenkin se, miten muut reagoi jos puhun aiheesta?  Eihän vaihdevuodet tarkoita sitä, että pitäisi piiloutua maailmalta tai pitäisi jotenkin alkaa elämään eri tavalla. Minä olen minä tänään ja huomennakin, vaikka minun kroppa tekee omia temppujaan. Olen juuri niin ”vanha” tai niin ”nuori” mieleltäni kuin itse päätän olla.

Fakta: Lähes jokainen nainen elämänsä aikana kohtaa väistämättä nämä oireet.  Terveyskirjasto : Menopaussi on suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä ja suurimmalla osalla naisista 45:n ja 55:n ikävuoden välillä, mutta vaihtelu on jopa 40:stä 60:een ikävuoteen.

Vaihdevuodet oli minullekin iskostunut päähän ns. mummotautina. Ja nyt olen itse siinä iässä enkä todellakaan koe olevani vanha, ainakaan siinä mielessä miten mummo sanan joskus mielsin. Se, miten itsekin olen vaihdevuodet määritellyt omassa päässä, on viimeisen vuoden aikana heittänyt kuperkeikkaa. Onko meillä yhteiskunta, joka ihannoi niin paljon nuoruutta ettei näistä uskalleta puhua ääneen ?

Jotenkin, vaikkei kuitenkaan ole, vaihdevuodet kuumine aaltoineen on tabu. Jos ei tabu, niin mystinen aihe vähintäänkin.

Kuva: Juho Tirkkonen, Meikki ja hiukset : Katja Teinilä

 

Viime kesänä oltiin autossa Harrin kanssa ja minulle tuli kuuma. Kysyin Harrilta että tuliko autoon jotenkin kuuma. Hän katsoi minua hymyillen ja sanoi, että ei tullut. Sillä hetkellä tajusin, että se olenkin vain minä kenellä on yhtä äkkiä kuuma. Tajusin samalla että näitä yllättäviä ” vain minulla on kuuma” -hetkiä on kesän aikana ollut enemmänkin. Varasin samantien ajan gynekologille. Kävin siellä jutustelemassa  sekä tarkastuksessa. Sain lohdutuksekseni kuulla että olen terve 46 -vuotias nainen ja kaikki nämä oireet ovat ihan normaalia tässä iässä. Ystävilleni totesin että ” No, nyt mulla sit alko tulla niitä hiton kuumia aaltoja. ”

Syksy ja talvi meni oikeastaan ihan normaalisti ilman sen kummempia oireita ja unohdin koko jutun. Minun työ on hyvin liikkuvaista ja tekemistä riitti. Alkuvuosi meni minuuttiaikataululla kun alettiin kuvaamaan Matkalla Miss Suomeksi -sarjaa Miss Suomi 2020 -kilpailun käynnistyessä sekä Miss Plus Size -kilpailu startattiin. Näiden lisäksi meidän tulevia häitä suunniteltiin toden teolla. Töitä oli niin paljon ettei siinä oikeastaan ollut aikaakaan itseään sen enempää kuunnella.

Maaliskuun alussa korona pysäytti koko maailman ja samalla loppui minun työkiireet.

Koronan myötä ollaan nyt kotoiltu huolella. Viimeisen kuukauden aikana olen huomannut kuumien aaltojen palanneen. Nyt viimeiset pari viikkoa ne on vierailleet joka yö, herättäen minut 3-6 kertaa yössä. Minulla ne tulee ja menee nopeasti mutta kuitenkin tulee niin kuuma että herään, potkin peiton pois, ” jäähdyn” , otan peiton takaisin ja nukahdan. Tämä toistuu läpi yön. Kaikki ketkä minut tuntee, tietää että olen varsinainen ”vilukissa”. Nukun pyjamassa ja villasukat on minun vakiovaruste melkein läpi vuoden. Rakastan peittoa ja kääriydyn siihen niin, että ainoastaan nenä näkyy 😉 Huoneen lämpötila mieluummin lähempänä 25 astetta kuin 15 astetta. Ehkäpä tämän ansiosta minun on helpompi jäähdyttää itseni nopeammin, vain heittämällä peitto pois… en tiedä. Elän siis hyvin hämmentävää aikaa kaikella tavalla tämän koronan keskellä.

Googlettamisen tuloksena löysin paljon tietoa vaihdevuosista ja niihin liittyvistä oireista.  Kaikki oireet on kuulema normaalia masennuksesta ylivilkkauteen, haluttomuudesta himokkuuteen. Kuukautiset voi tulla tai voi olla tulematta. Sydämentykytykset, unettomuus, nivelten kolotus,  levottomuus, väsymys….. ja mitä kaikkea näitä nyt sitten on. Oikeastaan nämä löydökset vaan lisäsivät minun halua etsiä ns. vertaistukea sekä kimmokkeen kirjoittaa tästä aiheesta. On tämä minullekin jännittävä sekä henkilökohtainen aihe puhua ääneen mutta tämä on  +45 -vuotiaan naisen elämää.

Muutamia oleellisia kysymyksiä, joihin saa hyvin ympäripyöreitä vastauksia:

Kauanko tämä kestää ? Sitähän ei kukaan osaa sanoa koska toisilla kestää pari kuukautta ja toisilla voi kestää yli kymmenen vuotta. hmmm…

Tuleeko muita oireita ? No ei voi tietää etukäteen. Kiva…

Voiko tätä oloa helpottaa millään ?  Ainakin säännöllinen ruokailu, liikunta jne.. Joogan sanotaan erityisesti auttavan. ( Tästä olin iloinen, koska itse löysin joogan muutama vuosi sitten. ) Tietyillä hormonihoidoilla tietyssä vaiheessa. Kaikki on tässäkin hyvin yksilöllistä.

Summa Summarum:

Olen 46 -vuotias Nainen, äiti ja yrittäjä.  Olen aina elänyt ns. täysillä jokaista vuotta, ilman sen suurempia ikäkriisejä. Päätän ottaa tämän ajan vastaan sellaisena kuin se tulee. Haen apua ja helpotusta jos koen, että apua tarvitsen. Toistaiseksi pärjään oikein mainiosti, kun tiedostan mitä kropassani tapahtuu. Uusi jännittävä aikakausi alkaa minun elämässä, näin uskon. Toivottavasti pystyn suhtautumaan itseeni yhtä rehellisesti, kuin tähänkin asti. Niin ja aion puhua tästä aiheesta ääneen. Minä luennoin ja koulutan itsetunnon vahvistamisesta. Johan se olisi kumma, jos minun pitäisi piilotella tahi hävetä tätä normaalia prosessia, jota kroppani käy läpi.

Valmistuin viime vuonna Valmentamon LCF Life Coach -valmentajaksi. Vuodesta jäi reppuun monta hyvää harjoitetta omankin mielen hallitsemiseen. Ennen kaikkea tärkeintä on aina pysähtyä miettimään ja kuulostelemaan omaa mieltään mistä mikäkin tuntemus johtuu.

Nyt edessä on mielenkiintoinen matka omaan kehoon ja mieleen. Saa nähdä miten kauan tämä kestää ja tuleeko mieli temppuilemaan. Uskon itseeni. Uskon että pystyn tämänkin hallitsemaan omalla positiivisella asenteellani.

 

Onneksi kesäkuussa, mikäli korona tilanne sen sallii, jatkuu Miss Suomi -kilpailu. Pääsemme myös jatkamaan Matkalla Miss Suomeksi -sarjan kuvauksia. More Than Beauty Academyn -etäkoulutuksen puitteissa on työtä riittänyt korona aikana mutta rehellisesti sanottuna, ikävä on jo töihin ja ihmisten luo.

Rauhaa ja Rakkautta,

Sunneva

P.s. Meillä ON häät elokuussa <3

 

 

 

 

 

 

 

Häät ja korona ?

Kun viimeeksi kirjoitin oli kiire käsinkosketeltava työrintamalla. Kävimme Harrin ja lasten kanssa lomalla Thaimaassa helmikuun lopussa. Korona oli jo uutisissa mutta ei sitä vielä osannut aavistaa mitä tulee tapahtumaan. Thaimaassa lentokentällä kaikilta ihmisiltä mitattiin kuume kun tulimme maahan. Uutisointi oli jo sen verran vaikuttanut että ehkä olimme extra tarkkoja hygieniasta reissulla. Tosin minulla on jo vuosia ollut mm.käsidesi käsilaukun vakiovarusteena muutenkin. Thaimaan loma oli todella ihana ja tuli oikein hyvään väliin. Aurinkoa, väriloistoa, hyvää ruokaa ja seikkailuja. Akut ladattuna tulimme Suomeen ja olin valmis tekemään huippu kiireisen kevään.

Maaliskuu alkoi reippaasti ja  kerettiin kuvata viikko Matkalla Miss Suomeksi -sarjaa Vuokatin Aatelissa ja Hotelli Tallukassa kunnes tuli totaali pysähdys. Korona.

Maaliskuussa kun korona kotoilu alkoi, en enää edes uskaltanut ajatella häitä. Kun aikaa meni ja otsikot vain paheni, tuntui häät todella kaukaiselta ajatukselta. Huhtikuun lopulla aloin varovasti pyörittelemään ajatusta pienemmistä häistä.

Alunperin meillä oli haave ja tarkoitus pitää isot häät Harrin pihapiirissä. Kävimme monta keskustelua häistä ja joka kerta päädyimme totetamaan että me haluamme mennä naimisiin tänä vuonna ja pitää häät. Kun hallitus antoi luvan 50 henkilön kokoontumisille, päätimme että pidämme pienemmät häät.

Aloin kartoittaa nopeasti paikkoja ja meille tärppäsikin oikein ihana paikka. Hääsuunnitelmat vaihtuu nyt ns. lennossa mutta olen taas intoa täynnä kun saa suunnitella ja haaveilla.

Meillä on häät elokuussa 2020 <3

Sunneva

Stressi + häät = häästerssi

 

Kun päätimme hääpäivän, olin sitä mieltä että sinne on hurjan paljon aikaa. Meidän häät on elokuun alussa. Nyt ollaan siinä tilanteessa että minulla on koko kevät buukattu täyteen töitä. Yrittäjällä se tarkoittaa sitä että olen 24/7 kiinni näissä projekteissa. Rakastan minun työtä. Olen super kiitollinen sekä onnellinen että meillä on tänä keväänä paljon tekemistä. Kuvaamme parasta aikaa Miss Suomi 2020 -kilpailusta kymmenen osaista Matkalla Miss Suomeksi -sarjaa. Tämä sarja on ollut haaveeni jo monta vuotta. Matkalla Miss Suomeksi -ensimmäinen jakso näytetään Maaliskuun 18. päivä  AlfaTV -kanavalla. Samaan aikaan meillä on käynnissä myös super ihana Miss Plus Size 2020 -kilpailu.  Uusi Miss Plus Size kruunataan maaliskuun 20 päivä Vanajanlissa.  Miss Suomi 2020 kruunaataan toukokuun 22 päivä.

 

Kuva: Nadi Hammouda

Olin omassa päässä ajatellut että kevät tehdään töitä täysillä ja keskityn häiden järjestelyyn kesällä. Kävin tammikuussa Mennään Naimisiin -häämessuilla sekä Love Me Do -häämessuilla. Juonsin myös Mikkelin kauppakeskus Stellassa järjestettävän häämessupäivän.Messuilla oli paljon erilaisia palveluita tarjolla. Oli ihana nähdä miten paljon apua pystyy tilaamaan tänä päivänä. Messuilujen jälkeen alkoi pikku hiljaa hiipiä takaraivoon että kannattaisi ryhtyä tekemään häiden eteen muutakin kuin suunnittelemaan. Minulla nimittäin on päässä hyvin tarkasti mietittynä millaiset häät haluan.

Love Me Do -messuilla Maison Helsingin ihanan kukkaseinän luona. Minulle tulee täältä hääkimppu.

Kevään reipas työaikataulu on ehkä vähän (mitään en myönnä) aiheuttanut pientä stressiä. Näin yksi yö unta meidän häistä ja sanotaanko että kaikki ei mennyt unessa ihan niin kuin olin ajatellut. Olen ollut ihan super varma ettei häät aiheuta minulle mitään stressiä, koska rakastan häitä, juhlia ja tapahtumia. Teen työkseni tapahtumia. Tuotan tälläkin hetkellä TV- sarjaa, kahta missikilpailua ja kuukauden kiertuetta, joka on täynnä tapahtumia. Mutta nyt on aika myöntää että nämä on omat häät ja tarvitsen apua näiden suunnitteluun & tekemiseen. Nyt taitaa olla aika etsiä häiden ammattilaisia apuun.

Lähdemme ensi viikoksi hiihtolomalle Thaimaan aurinkoon. Aion ladata viikossa akut ja sen jälkeen pistetään myös häät tuotantoon avun kera. Haluan häiden olevan meille täynnä rakkautta ja iloa. Haluan nauttia häiden tekemisestä ilman stressiä.

Rauhaa ja Rakkautta,

Sunneva

Meillä on häät.

Me mennään naimisiin ensi kesänä. Ihanaa <3

Italiassa 2018

Tinder, mikä ihana keksintö.

Jos joku olisi sanonut minulle muutama vuosi sitten, että löydän oman sielunkumppanin Tinderistä, olisin nauranut. Syksyllä 2017 ystäväni sai minut houkuteltua Tinderiin ja päätin uskaltautua kokeilemaan. Eräänä elokuun iltana selasin sitä ja vastaan tuli Harri. Aamulla aloimme viestittelemään ja illasta jo tapasimme Juvalla, romanttisesti ABC-asemalla. Kolme tuntia istuttiin siellä asemalla jo ensitreffeillä.

Järisydän 2018 Kuva: Johannes Wilenius

 

Sen vaan tietää, kun se oikea sattuu kohdalle.

Kiitollinen olen elämästä myös lasteni isän kanssa. Rakkautta sekin oli, ja edelleen lasten isälle toivon pelkkää hyvää. Olen äärimmäisen kiitollinen melkein kahdestakymmenestä vauhdikkaasta vuodesta, jonka vietimme yhdessä perheenä. Rakkaudesta ovat lapsemme syntyneet ja lapset yhdistävät meitä aina. Aika kultaa muistot. Ehdottomasti parempi onkin muistella vain niitä hyviä yhteisiä asioita. Eroon päädyimme, joten jokainen tietää ettei helppoa ole ollut, kummallakaan. Anteeksi on annettu ja eteenpäin jatkettu, kummatkin tahoillamme.

Häät vol.2

Olen aina rakastanut juhlia, etenkin hääjuhlia. Olen yhdeltä ammatiltani visuaalinen markkinoija ja somistaja. Jossain vaiheessa elämääni somistin myös juhlia, häitä ja messuosastoja. Nyt saan suunnitella omat häät. Ihan mahtavaa. Olen näistä tulevista häistä ihan yhtä innoissani kuin ensimmäisistä häistä. Suunnittelu on alkanut jo vuosi sitten.

Olen tottunut työni puolesta tekemään isojakin projekteja ja huomaan, että meinaan näistäkin ottaa vähän samanlaisen projektin, kunnes muistan, että nämä ovat minun häät ja saan intoilla ja hötkyilläkin.

Pohdimme pitkään missä häät pidetään. Minulla on ollut ilo ja kunnia tutustua sekä tehdä yhteistyötä upeiden paikkojen kanssa. Kuten upea Vanajanlinna Hämeenlinnassa.  Kotikyläni Sulkavan naapurissa on myös yksi minun suosikeista, satumainen Järvisydän. Vähän pohjoisemmasta löytyy mahtava Vuokatin Aateli. Näitä kaikkia paikkoja yhdistää hyvä ruoka ja loistava palvelu. Jokainen näistä on omanlainen upea kokonaisuus, joissa kaikissa suosittelen lämpimästi vierailemaan. Teemme työni puolesta näiden upeiden paikkojen kanssa yhteistyötä. Jokainen näistä kävi mielessä, kun mietimme missä meidän häät pidetään.

Näiden lisäksi taisin koluta lähes koko tarjonnan,  mitä Suomesta löytyy. Pohdimme myös ulkomaille lähtöä, mutta se tyssäsi meidän kohdalla omaan mahdottomuuteensa. Aloin olemaan jo epätoivoinen, kun en saanut mitään kaunista paikkaa omassa mielessä sopimaan meidän häille.  Kunnes eräänä kauniina päivänä tajusin. Olen aina haaveillut telttahäistä. Siis sellaisista jenkkityylisistä. Teltasta, jossa on lattia, seinät ja  kristallikruunut katossa…

Siitä se ajatus sitten lähti.

Meillä on ensi kesänä telttahäät tulevan mieheni pihapiirissä Mikkelissä. Harrin talo on iso. Se on entinen koulu, joten tilaa meillä on niin sisällä kuin pihallakin. Mitä enemmän tätä pohtii, sen paremmalta ajatus vaikuttaa. Saamme juuri meidän näköiset häät.

Tekemistä tosin tuli juuri noin 100-prosenttisesti lisää. Lähtötilanne on siis ns. tyhjä piha ja sisävessoja on 2. Vieraita on tulossa  yli 100.

Meidän häät on elokuussa. Nyt on tammikuu ja minulla on tulossa hyvin kiireinen kevät Miss Suomi -kilpailun sekä Miss Plus Size -kilpailun kanssa. Miss Suomi 2020 kruunataan 22.5.2020, jonka jälkeen on onneksi kesä aikaa tehdä kaikki valmiiksi häihin. Häihin pitää muistaa monta liikkuvaa asiaa ennen kuin kaikki on valmista. Valmiina on kaasot, kirkko ja pappi.

Wedding To Do List:

Teltta, siis sellainen iso.

Teltan kaikki kalusteet

Kristallikruunut telttaan

Somistukset telttaan ja ulos (PALJON)

Catering & henkilökunta

Kakku

Kutsut

Hääpuku

Sulhasen puku

Bändi tai/ja  Dj.

 Videokuvaaja

Morsiuskimppu

Kuljetukset

Hotelli vieraille

Ehkä pari bajamajaa

Kaikki ihana pikku tilpehööri

Höyhenet

Kuohuvat ja viinit

Kanttori

Häämatka

Aikataulutus

…. nyt en taida enää jatkaa tätä listaa tässä kohtaa…

Kun kerroin tästä ideasta ystävilleni, lähes jokainen kyseenalaisti ajatuksen. Tietäen, miten paljon enemmän työtä tämä vaatii ja miten paljon helpompi olisi mennä ns. valmiiseen pöytään. No, niin olisi. Mutta kerron teille salaisuuden. Minä rakastan tehdä juhlia ja tapahtumia. Minulle tämä on iloinen ja ihana projekti, jonka tiedän onnistuvan täydellisesti.

Haluan ns. dokumentoida tämän matkan ja siksi päätin aloittaa hääblogin. Olen hyvin otettu, että pääsen mukaan Häät.fi -blogiyhteisöön mukaan. Tästä tulee mahtava vuosi.

Tervetuloa mukaan matkalle.

 

Rauhaa ja Rakkautta,

Sunneva

 

 

 

Mikä ei tapa, se vahvistaa

 

Eino kiittää minua Miss Suomi 2013 -finaalissa hyvin tehdystä työstä julkisesti.

Merkittävin muutos viime vuonna (2018)  työelämässäni oli Finnartist Oy -yrityksen osakekaupan toteutus. Ostin 75% osakekannasta yhtiöstä, joka omistaa Miss Suomi -brändin. Eino Makunen jatkaa yhtiökumppanina. Eino on todella aikamme legenda, kun missikilpailuista puhutaan. Eino on jo 87 vuotta ja elää omasta valinnastaan ilman internetin ihmeellistä maailmaa. Einoa ei siis somesta eikä sähköpostilla tavoita. Pyrimme näkemään kuukausittain ja istumme alas käyden asioita läpi. Minulla on kuitenkin vetovastuu ihan kaikessa. Eino on ihan mahtava persoona, suorasanainen ja äärimmäisen rehellinen ihminen. Kaikki kunnioitus ihmiselle, joka on tehnyt valtavan työn Miss Suomi -kilpailussa ja  joka rakastaa tätä kilpailua niin paljon, että haluaa vieläkin olla mukana.

Osto on minulle suuri asia niin henkisesti kuin taloudellisestikin. Uskon niin vahvasti omaan visioon ja tekemiseen että olin valmis sijoittamaan yritykseen minun mittapuussa huomattavan summan rahaa. Osto tarkoitti käytännössä sitä, että aloitimme lähes nollasta rakentamaan uutta. Miss Suomi -brändi on legendaarinen ja tunnettu, puhun nyt Finnartist Oy -yrityksestä.

Miten minusta tuli Missikeisarinna

Olen jo kymmenen vuoden ajan ollut mukana Miss Suomi -kilpailussa ja vastannut pääosin kaikesta käytännön  tekemisestä kiertueen, kilpailun ja manageroinnin osilta mutta en ole omistanut brändiä. Tämä tarkoitti sitä, että kaikki tekeminen oli koko ajan ns. vaakalaudalla voinko jatkaa tai mitä töitä kannattaa tehdä ns. toisten eteen. Otin riskin ja kehitin koko ajan toimintaa eteenpäin kuin omaani, tunteja saatikka kilometrejä laskematta, palkasta puhumattakaan.

Sain ja saan kritiikkiä ( välillä täyttä ###kaa) niskaani aika ajoin. Olen ymmärtänyt tämän kymmenen vuoden aikana, miten rakas kilpailu tämä on koko kansalle. Mielipiteitä löytyy lähes jokaiselta, jos kysyy. Mielipiteitä tulee myös roppakaupalla ihan kysymättäkin. On myös niitä vannoutuneita itseään missifaneiksi tituuleeraavia, jotka tietävät aina paremmin ja sulkevat silmänsä kaikelta hyvältä mitä tehdään. Onneksi kuitenkin on paljon suurempi joukko niitä missifaneja, ketkä oikeasti kannustavat, auttava ja tukevat meitä matkan varrella pyyteettömästi. Kiitos ihan kaikille teille, olette jokainen meille super tärkeitä ja tervetulleita joka hetkeen.

Upeat, älykkäät, rohkeat ja kauniisti itsevarmat Missit (&minä) Miss Suomi 2018 -gaalassa

 

Miss Suomi -kilpailu on Suomen seuratuin, arvostetuin ja tunnetuin kilpailu. Miss Suomi -kilpailu on kokonaisuudessaan edustavuuskilpailu, jossa voittaja pääsee edustamaan Suomea satojen miljoonien katsojien eteen maailmalle. Edustavuus tarkoittaa sitä, miten nuori nainen, tai mies kantaa persoonansa, katsoo toisiin ihmisiin ja toimii heidän kanssaan. Se on lämpöä katseessa ja pilkettä silmässä, itseluottamusta, tasapainoa ja henkistä voimaa – paljon, paljon enemmän kuin pelkkää kauneutta.

Kymmenen vuoden aikana missikisat ovat räjähdysmäisesti kasvaneet. On tullut paljon lisää, entisten rinnalle, erilaisia paikkakuntien kilpailuja. Paikkukuntien kilpailuista esim. Miss Helsinki on kasvattanut hurjasti suosiotaan. Ihana Pitsimissi -kilpailu kerää vuosittain Rauman torille tuhatpäisen joukon katsomaan kilpailua. Miss MP -kilpailun uusi voittaja valittiin viikonloppuna MP- messuilla.  Miss Lahti -kilpailukin heräsi henkiin tänä vuonna. Kolmatta vuotta käytävä meidän Miss Plus Size -kilpailu on kerännyt yleisö äänestyksessä kolmessa päivässä yli 41 000 ääntä. Olen niin onnellinen kun misseily  kasvattaa suosiotaan. Ihan valtava kunnioitus kaikkia kisojen järjestäjiä kohtaan. Kyllä tässä jokainen itsensä likoon laittaa ja työtä pääsee tekemään ihan kunnolla.

Sattumaa vai johdonmukaista työtä

Uskon vahvasti siihen, että asioilla on tapana järjestyä ja tapahtua silloin, kun niiden pitääkin tapahtua. Kun vuonna 2009 Fashion Team otti yhteyttä ja myi minulle sponsorisopimuksen Miss Suomi -kiertueeseen, en olisi villeimmissä unelmissakaan arvannut että olen 2019 koko kilpailun omistaja.

Aloin seurata tietenkin kilpailua, koska olin yksi sponsoreista.

Kun 2010 ilmoitettiin että kiertueelle haetaan uutta vetäjää, juttelin ystäväni Jutan ( Larm)  kanssa puhelimessa ja intoilin hänelle miten kiertue pitäisi minun mielestä järjestää, Jutta sanoi minulle että järjestä sinä se 😉   Jutan puhelun jälkeen soitin Finnartisteille ja ilmoitin halukkuuteeni tehdä kiertueen tavallani. Lukuisten neuvottelujen jälkeen päädyin tekemään ensimmäisen kiertueen Fashion Model Agencyn kanssa.

Vuonna 2011 tein itsenäisesti ensimmäisen  yritykseni tuottaman kiertueen. Lähtökohtani kiertueen uudistamiselle oli, että finalistit ovat meidän prinsessoja ja heitä on kohdeltava sen mukaisesti. Tämä ideologia kantaa yhä. Kiitos kaikkien upeiden yhteistyökumppaneiden, kohtelu on joka paikassa loistavaa.  Seison missieni takana tai edessä, ottaen myös iskut vastaan tarvittaessa. Avasin myös heti alusta medialle ovet. Kaikki toimittajat / mediat ovat aina tervetulleita jokaiseen tapahtumaan tai kuvauksiin mitä järjestämme medioille. Halusin alusta asti kaiken olevan avointa ja ns. katseen kestävää ihan kaikille.  Sen jälkeen, vuosi vuodelta, olen kasvattanut kiertuetta, ottanut mukaan myös vahvasti koulutuksen. Henkilökuntakin kiertueella on kasvanut.  Kiertue on jo vuosia ollut kuukauden mittainen huikea seikkailu, johon yleensä jo casting vaiheessa kuulee hakijoiden haluavan. Ihan mieletön matka vuosittain. Kiitos ihan kaikille osallistuneille vuosien varrella, olette kaikki mahtavia superihmisiä. Kun olet 24/7  saman porukan kanssa kuukauden, voit uskoa kuinka monta kommellusta, riemun hetkeä, itkua ja naurua siihen mahtuu. Jokainen, joka on sellaisen kokenut, tietää mistä puhun.

Tässä kohtaa työ on todellakin tekijäänsä opettanut. Varmasti on virheitäkin tehty mutta onneksi niistäkin on opittu. Vuosi vuodelta, askel askeleelta opittu ja kasvettu. Pitää myös muistaa että teemme paljon asioita talkootyöllä ja välistä olemattomalla budjetilla. Kiitos tässäkin kohtaa kaikille teille huikeille talkoolaisille, olette puhdasta kultaa.

Vuonna 2017 tehtiin mittavin uudistus kilpailussa kun valittiin 20 semifinalistia jo keväällä n.4 kuukauden koulutukseen jonka jälkeen 10 finalistia valittiin kiertueelle jatkamaan kilpailussa. Tässä uudistuksessa otin ison riskin, joka kannatti. Tiedän että olemme oikealla tiellä mutta matkaa ja tekemistä on vielä paljon.

Gaalan järjestäminen vuoden  2018 Miss Suomi -kilpailuun oli myös yksi iso unelma, joka kävi toteen. Kiitos Billnäsin ruukille siitä, että saimme todella upeat puitteet ensimmäiselle Miss Suomi -gaalalle, joka onnistui täydellisesti.

Miss Suomi 2018 Gaalan huikeat juontajat Janni Hussi, Iiro Harjula ja Heidi Sohlberg <3

Kun on monta vuotta tehnyt työtä sen eteen mihin uskoo, on hienoa vihdoin päästä oikeasti tekemään töitä oman yrityksen eteen.  Kiitos edelleen kaikille tahoille ketkä vuosien varrella olette tukeneet, sanat ei riitä kertomaan kuinka kiitollinen olen tuestanne.

Maailma on muuttunut kymmenessä vuodessa täysin. On pysyttävä ajan mukana, jos meinaa pärjätä. Olemme kehittäneet ja tulemme kehittämään Miss Suomi -kilpailua vastaamaan tämän päivän kauneuskilpailuja kansainväliselläkin tasolla mitattuna.

Kauneuskilpailu on tänä päivänä paljon muuta kuin pelkkä kauneuskilpailu. Ei riitä että olet kaunis ja osaat poseerata & kävellä täydellisesti lavalla. Loppupelissä missin on oltava vielä parempi kuin ilman missi -statusta olevan. Miksi?  Koska ihmiset vähättelevät ja arvostelevat vieläkin sinua missinä. Niin syvällä on vielä ajatukset etteikö älykäs ihminen voi osallistua kauneuskilpailuun. Uskomatonta, sanon tässä kohtaa. Olen kurkkua myöten täynnä ihmisten ilkeitä mielipiteitä  ja epäkunnioittavia ennakkoluuloja kilpailuja ja missejä kohtaan.

Kaikki kisoihimme osallistuneet missit ovat kauneuden lisäksi myös älykkäitä, sosiaalisia, hyväkäytöksisiä, toiset huomioonottavia ja kauniisti itsevarmoja. Suosittelen lämpimästi tutustumaan.  Kiitos teille upeat naiset että uskallatte rohkeasti tulla kilpailemaan ja tavoittelemaan unelmianne. Olette upeita, ihan jokainen.

Olen jo 24 -vuotiaana ollut äiti, vaimo ja yrittäjä. Kaiken kukkuraksi vielä blondi 😉  Jouduin nuorena  ”taistelemaan” mm. yritysmaailmassa uskottavuudesta niin monta kertaa, että tiedän todella mistä puhun, kun puhun ennakkoluuloista ja vähättelystä. Se, jos mikä, on ollut opettavaista omalla matkallani. En ole koskaan harrastanut ikärasismia tai väheksynyt toista ihmistä ulkonäön perusteella. Olen oppinut kuuntelemaan ihmisiä ja katsomaan pintaa syvemmälle.

Meidän tehtävämme organisaatiossa on kouluttaa ja antaa kaikille kilpailijoille sellaiset eväät mistä heille on hyötyä mitä ikinä elämässä päättävät tehdä. Kouluttajina toimii paljon myös eri alojen huippuammattilaiset. Keskitymme koulutuksessa puhumisen, kävelyn, poseerauksen,  ja esiintymisen ohella entistä enemmän itsetunnon ja itsevarmuuden lisäämiseen koulutuksen sekä harjoittelun avulla.

Olemme aloittaneet ahkerasti viestin viemisen siitä, että meidän kautta saa tilattua ympäri vuoden ammattitaitoisia ihmisiä töihin. www.misssuomi.fi (Käy kurkkaamassa mitä kaikkea teemme.) Tämän viestin eteenpäin viemiseen teemme töitä päivittäin. Tahtotilamme on työllistää jatkossa paljon upeita ihmisiä ympäri vuoden. Tuotamme tapahtumia, näytöksiä ja kuvauksia. Finnartist Oy on paljon muutakin kuin Miss Suomi -kilpailu.

#nostanainenpäivässä

Olen yhtenä kirjoittajana sekä myös puhujana #nostanainenpäivässä -kirjan julkaisutilaisuudessa Musiikkitalolla kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2019. Kirjassa on 365 erilaista naista kertomassa oman tarinan. Naisten tarinat ovat monimuotoisia ja ne avaavat erilaisia ajatuksen polkuja evääksi sille, kuinka nainen voi löytää rohkeuden itsestään ja uskaltaa aloittaa uuden luvun elämässään. Tällä teemalla jatkamme työstämisen myös kilpailun parissa.

Niin Miss Universum kuin Miss Suomikin on tänä päivänä ennenkaikkea itsetuntoa ja itsevarmuutta sekä naisten voimaannuttamista edistävä kilpailu.

Bikinit vai ei bikinit ? Tällä vuosikymmenelläkö oikeasti pohdimme saako nainen kulkea bikineissä lavalla ? Miss Universum -kilpailu tänä vuonna otti mielestäni vahvasti kantaa tähän kysymykseen tekemällä bikinikierroksen näyttävämmin kuin moneen vuoteen finaalissa. Huomioitavaa oli myös 100% naisista koostuva tuomaristo.

Silikonit vai aidot. Tästä kysymyksestä olen nykyisin äärimmäisen tyrmistynyt. Tällä vuosituhannella, kuka edes kehtaa enää kysyä moista. Jokaisella on määräysvalta omaan vartaloonsa. Jokainen saa tehdä omalle vartalolleen mitä itse haluaa ilman kenenkään tuomitsemista tai kyselyä. Suorastaan sivistymätöntä on edes kysyä aiheesta ihmisiltä saatikka kategorisoida naisia tämän perusteella.

Hiustenpidennykset on minun mielestä esimerkiksi loistava keksintö. Itse otin ensimmäiset pidennykset Tallinnassa joskus vuonna kivi, kun niitä ei vielä oikein Suomesta saanut. Voi ihanuus sitä riemun määrää kun ensimmäistä kertaa elämässä oli pitkät paksut hiukset päässä, joita pystyi heiluttelemaan samalla tavalla kuin missit lavalla 😉  Sama on noiden ripsien kanssa. Ihan loistavaa että kaikilla on mahdollisuus kauniisiin tuuheisiin silmäripsiin esim. magneettiripsien avulla tai ripsipidennyksillä. Tänä päivänä kaikki tämänkaltainen on helposti ja edullisestikin saatavilla, sekä täysin normaalia. Me elämme vuotta 2019.

Tärkeintä kuitenkin on, kaiken tämän ulospäin näkyvän kauneuden sijaan, nimenomaan sisäinen kauneus.  Kauniisti itsevarma ihminen on aina kaunis, olipa hän minkä näköinen, kokoinen, ikäinen tahansa.

Mikä ei tapa, se vahvistaa

Tajusin jo monta vuotta sitten olevani alalla jossa kaiken hyvän ja kauniin rinnalla joudun ottamaan vastaan myös kritiikkiä sekä ihmisten erinäisiä näkökulmia ja mielipiteitä.  Missikilpailut on ja tulee olemaan kilpailulaji, joka herättää helposti mielipiteitä puolesta ja vastaan. Hyvä niin. Onneksi kuitenkin päällimäisenä on se hyvä ja kaunis.

Vuosien varrella minua on haukuttu kaikenlaisilla nimillä jopa julkisestikin. Joskus on tullut erittäin paha mieli mutta sitten on jatkettu eteenpäin. Nämä minuun kohdistuvat iskut ovat todella pientä siihen verrattuna mitä meidän upeat missit joutuvat vastaanottamaan. Jos minä pystyn omalta osaltani auttamaan heitä saamaan niin vahvan itsevarmuuden ettei se satuta, olen onnistunut työssäni. Olen äärimmäisen kiitollinen että saan työskennellä lahjakkaiden naisten parissa, auttaen heitä tavoittelemaan unelmiaan.

Tulkoon tästäkin vuodesta huikea missivuosi. Lupaan tehdä edelleen kaikkeni sen eteen, että positiivinen viestintä kasvaisi. Toivon että ihmiset oppisivat kohtelemaan toisiaan kunnioittavasti. Kehutaan ja kannustetaan toinen toisiamme. Rakennetaan yhdessä kauniimpi ja parempi tulevaisuus meille kaikille.

Kiitollinen kaikesta.

Rauhaa ja Rakkautta,

Sunneva

p.s. Kiitos kun jaksoit lukea tänne asti. Olet kaunis ja ihana ihminen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Täydelliset naiset

 

Olen monesti todennut että olen maailman onnellisin ihminen koska minulla on niin rakkaita ystäviä. Nämä kolme naista olen tuntenut lähes koko ikäni. Olemme tavanneet  3-4 vuotiaina toisemme ja olleet ystäviä siitä asti. Olemme lapsuuden naapureita. Lapsuudesta löytyy monta ihanaa muistoa aina barbeilla leikkimisestä, pihalla pelaamisesta, ovelta ovelle kaupusteluun.

Olin 11 -vuotias kun vanhempani päättivät muuttaa Kuopiosta takasin Sulkavalle.  Muistan edelleen hyvin elävästi kun katsoin auton ikkunasta kyynelsilmin ystäväni jäädessä minulle vilkuttamaan. Siitä on aikaa 33 vuotta.

Tänä päivänä on onneksi helppo pitää yhteyttä. Luojalle kiitos whatsappista ja somesta.

Kun minä muutin, oli se vihrea lankapuhelin, jossa numerot pyöritettiin ja käsin kirjoitetut kirjeet. Oltiin kuitenkin vain 11 -vuotiaita lapsia kun ”erottiin” ja silti joku käsittämätön voima vaan piti meidät kasassa. Halu pitää yhteyttä ja jakaa elämän käänteet.

Yhdessä on jaettu, välimatkasta huolimatta,  elämän suurimmat kokemukset. Kun kyseessä on neljä ystävystä voitte vaan arvata paljon asioita on tapahtunut neljässä vuosikymmenessä. Yhdessä on eletty rippijuhlat , lakkiaiset, ensimmäiset poikaystävät ja tietysti häät, ristiäiset jne..

Tiesin jo silloin 11-vuotiaana että näistä ystävistä haluan pitää kiinni.

 

 

”Tää on se hetki, ei multa mitään vaadita
Vaan meidän retki, neljä samankaltaista

Korkkarit kattoon, tää ilta on meille
Mun sielunsiskoille, supernaisille
Laseissa kuohuvaa, silmissä kultaa
Ja auringonnousuun on ikuisuus aikaa”

Kaija Koo -Supernaiset

 

 

Meidän ”Täydelliset Naiset”  WhatsApp -ryhmässä käydään läpi ihan kaikki asiat maan ja taivaan väliltä. Ollaan monesti todettu että olipa kyse mistä tahansa kriisistä, tarpeesta, surusta tai onnesta niin apu ja tuki löytyy ryhmästä. Toimimme myös kätevästi esim. makutuomareina toisillemme ostoilla, sillä aina on joku linjoilla.

Meistä neljästä jokainen on työssäkäyvä tai yrittäjä äiti. Meillä on yhteensä 9 eri ikäistä lasta. Voitte siis arvata paljon jutun aiheita riittää.

Meidän ryhmän nimi tulee tietenkin Täydelliset Naiset Tv-sarjasta, jonka nimi on siis englanniksi Desperate Housewives, suoraan suomennettuna ”epätoivoiset kotirouvat.”  Nimi on mielestäni aika kuvaava.  Veikkaisin että lähes jokainen nainen kokee aika usein olonsa sieltä epätoivosta täydellisyyteen. Toivon mukaan jokainen, edes joskus, kokee olevansa täydellinen. Oikeastihan meidän jokaisen pitäisi kokea olevansa täydellinen juuri sellaisena kuin on. Täytyy muistaa että se riittämättömyyden tunne on melko usein meidän itsemme luomaa ajatusta. Muista että olet juuri niin täydellinen kuin itse päätät olla 🙂

Pyrimme vähintään kerran vuodessa järjestämään aikaa vain meille neljälle. Yksi meistä asuu Espanjassa joten Barcelonasta on tullut meille suht helppo kokoontumispaikka. Tosin näiden naisien kanssa on ihan sama missä ollaan, koska tärkeintä on yhdessäolo.

Pari viikkoa sitten vietimme Barcelonassa pidennetyn viikonlopun. Viikonloppuun mahtui taas tapaksia, cavaa, shoppailua, naurua, juoruja ja itkua parhaassa seurassa. Kun kotiin palasi, oli olo huomattavasti kevyempi ja maailma näytti asteen verran valoisammalta. Jokainen, jolla on ystävä, joka tuntee sinut läpikotaisin, tietää mistä puhun.

Rakastan lähtökohtaisesti ihmisiä. Tämä piirre minussa varmaan tekee sen, että ystävystyn helposti ihmisten kanssa. Olen super kiitollinen kaikista ihanista ihmisistä ympärilläni. Olen onnekas, koska minulle on jäänyt matkan varrelta paljon todella ihania ja läheisiä ystäviä. Mutta nämä kolme, he ovat olleet ystäviäni jo yli neljäkymmentä vuotta. Se on oikeasti huikea matka kulkea toisen rinnalla.

Kiitos teille Rakkaat Täydelliset Naiseni että olette elämässäni.

Toivon että myös sinulla on ystävä / ystäviä joiden kanssa on yhtä helppo olla.

Rauhaa ja Rakkautta,

Sunneva

 

 

 

 

Mitä vuosi 2017 opetti ?

Kuva: Nadi Hammouda

Kaksi päivää jäljellä vuotta 2017.

Veikkaan, että moni miettii näin vuoden lopulla miten eletty vuosi meni. Minulle tämä vuosi on yhtä aikaa ollut yksi haastavimmista ja palkitsevimmista.

Yksi lempilauseistani on, ” joka päivä jotakin uutta”.  Tarkoittaen että oppiminen on tärkeää. Joka päivä olisi hyvä oppia ainakin yksi uusi asia. Lapsena tämä on super helppoa, siis oppiminen, koska melkein kaikki on uutta mitä näet ja koet.  Mutta myös aikuisille, koulunsa käyneille,  on oppiminen mielestäni hyvin tärkeää. Siksipä ehkä teen elämästäni ns. värikästä ja omaan laajan ystävä / tuttavapiirin. Minä rakastan ihmisiä, melkeimpä kaikkia. Rakastan olla ihmisten kanssa tekemisissä ja jos voin olla avuksi, olen mielelläni. Ihmiset on upeita ja jokaiselta voi oppia jotakin.

Niin surullista kuin se onkin, niin olen vasta tänä vuonna sisäistänyt että kaikki ihmiset ole hyviä tai haluaa hyvää toiselle. Eikä kaikkia ihmisiä voi auttaa, vaikka kuinka yrittäisi. Joskus on vaan todettava että ihminen on tuollainen. Ehkä ei ilkeä omasta mielestään mutta kuitenkin tekee ilkeitä asioita toisille.  Sitten on se ihmistyyppi, joka ei koskaan nää itsessään mitään vikaa. Ei sitten millään. Tiedättekö sen tyypin, joka saa vihreän kuusenkin näyttämään punaiselle vaan sillä päättäväisyydellään että on oikeassa ? Tämä ihmistyyppi on aivan oma lajinsa. Heillä on keino saada jopa toinen miettimään että, hitto onko toi kuusi sittenkin punainen. Onhan se taito sekin. Tosin en vaan ole niin varma onko se hyvä taito. Usein kukaan ei jaksa edes kyseenalaistaa tämänkaltaisille päälispäsmäreille kuusen väriä ja näin ollen he vain porskuttavat eteenpäin uskoen omaan erinomaisuuteensa.

Positiivista on taas se, että olen oppinut paljon uusia upeita asioita niin maailmasta kuin itsestänikin. Maailmassa on tapahtunut paljon myös hyvää tänä vuonna. Ihmiset ovat heränneet kysymään isoja kysymyksiä ja kyseenalaistamaan negatiivisen toiminnan.  Uskon että tulevat vuodet opettavat meitä enemmän ja enemmän kuuntelemaan itseämme sekä etsimään myös sitä sisäistä rauhaa.

Myös ”kärsivällisyys oppikouluni” on aika pitkällä jo. Olen, nuorena varsinkin, ollut hyvin temperamenttinen ja kiihtynyt nollasta sataan aika lujaa. Nykyisin saa lähestulkoon mitä tahansa tapahtua, enkä hermostu saatikka menetä malttini. Pyrin nykyisin aina ensin hengittämään syvään ja vaikka laskea sataan, ennenkun toimin ajattelemattomasti pelkän tunnekouhun varassa. Toki vieläkin on asioita, jotka saa minut hermostumaan ja muutama ihminen joka saa minut räjähtämään suht nopeasti. Jos rakkaalta teiniltäni kysytään, niin mutsi varmaa ragee liikaa vieläkin.  Pyrin siis harjoittamaan lisää kärsivällisyyttä jatkossakin 😉

Älä koskaan anna periksi. Sen opin tänä vuonna oikein kunnolla, ison projektin myötä. Haasteita tuli ihan joka kulmalta vastaan. Kun kuitenkin sinnikkäästi uskoi omaan asiaansa, sai mukaan upeita ihmisiä  ja oli valmis tekemään töitä asioiden eteen, niin vanha sanonta ”lopussa kiitos seisoo” piti jälleen paikkansa.

Olen äärimmäisen kiitollinen että olen tänä vuonna saanut toteuttaa myös monta unelmaa työn saralla kuten Miss Plus Size -kilpailu. Uusia erittäin mielenkiintoisia projekteja on ensi vuoteen vireillä ja uskonkin että ensi vuodesta tulee työntäyteinen.

Pääsin tänäkin vuonna matkustamaan kiitettävästi. Matkustaminen, jos mikä, on opettavaista. Vauhdikkaimmat reissut tein  Filippiineille Universumeihin, Malagalle ja ihanan Kristan häihin New Yorkiin.

Pääsin myös toteuttamaan yhden suuren matkaunelmani kun kävimme tyttäreni luona Austaraliassa. Tyttäreni vietti välivuotta siellä ollen au pairina aivan ihanassa perheessä. On hienoa aina kun pääsee tutustumaan maahan ja kulttuuriin paikallisten kanssa. Tyttäreni oli tehnyt meille upean matkasuunnitelman ja pääsimme näkemään paljon erilaisia paikkoja parin viikon aikana. Parasta tietysti oli olla reissussa yhdessä rakkaiden kanssa.  Austaralia on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Minä ainakin haluan mennä uudelleenkin <3

Vuoden viimeinen reissu oli ex tempore miniloma Palma de Mallorcalla joulukuun alussa. Paikka yllätti todella positiivisesti. Espanjasta tykkään muutenkin ja etenkin Barcelonasta mutta Mallorcalle ei ole aikaisemmin ollut asiaa. Vuokrattiin auto ja seikkailtiin saari läpi. Ihana reissu loistavassa seurassa ja paikkakin yllätti niin positiivisesti että voisin mennä sinnekin joskus uudelleen.

Elämä on kaunein satu 

 

Vuosi 2017 jää minun elämän historiaan suurien muutosten vuotena. Olen kiitollinen että olen kasvanut ja oppinut vuodessa paljon. Olen kiitollinen maailman rakkaimmista tyttäristäni. Olen äärimmäisen kiitollinen kaikesta hyvästä mitä elämääni virtaa. Olen kiitollinen tästä yltäkylläisestä elämästä joka yllättää minut vuosi toisensa jälkeen omalla uskomattomalla tempollaan.  Olen kiitollinen kaikista ystävistäni, olette kaikki rakkaita <3

Jos joku olisi vuosi sitten sanonut mitä tulee tapahtumaan, en olisi uskonut. Juuri siksi elämä onkin niin upea seikkailu. Eilinen on historiaa, huomisesta ei tiedä, siksi onkin tärkeintä olla kiitollinen juuri tästä päivästä ja tästä hetkestä. Elämä on tässä ja nyt.

 

Toivon myös sinulle upeaa, ihanaa ja onnellista Uutta Vuotta 2018 !

Kiitos kun tulit vieraakseni tänne.

Rauhaa ja Rakkautta <3

Sunneva

Äiti Teresan siitä huolimatta

Äiti Teresan siitä huolimatta

– Ihmiset ovat usein järjettömiä, epäloogisia ja itsekeskeisiä. Anna heille silti anteeksi.
– Jos olet hyväntahtoinen, ihmiset voivat väittää, että sinulla on itsekkäät tarkoitusperät. Ole siitä huolimatta hyväntahtoinen.
– Jos menestyt, saat vihollisia ja ystäviä, jotka eivät ole oikeita ystäviä. Menesty siitä huolimatta.
– Jos olet rehellinen ja avoin, ihmiset voivat käyttää sinua hyväkseen. Ole siitä huolimatta rehellinen ja avoin.
– Sen, minkä rakentamiseen olet käyttänyt vuosia, joku voi tuhota päivässä. Rakenna siitä huolimatta.
– Jos löydät mielenrauhan ja onnellisuuden, ihmiset voivat tulla kateelliseksi. Ole onnellinen siitä huolimatta.
– Sen hyvän, minkä tänään teet, ihmiset ovat jo huomenna unohtaneet. Tee hyvää siitä huolimatta.
– Vaikka annat maailmalle parhaasi, se ei ehkä koskaan riitä. Anna siitä huolimatta parhaasi.

 

Tämä Äiti Teresan teksti on aina ajankohtainen.

Rauha alkaa sinusta ja minusta , ollaan ihmisiä toisillemme <3

Rauhaa ja Rakkautta ,

Sunneva

Hymyile, vaikka läpi kyynelten.

 

Minut kutsuttiin luennoimaan positiivisesta elämänasenteesta Sulkavan seurakuntatalolle ”Valoa Kaamokseen” -naisten iltaan. Tilaisuuden järjestää Sulkavan seurakunta ja Evankelinen lähetysyhdistys -ELY ry. Toisena puhuja on ihana ELYN pastori Erja Kalpio. Olen todella otettu ja kiitollinen tästä kutsusta, toivottavasti torstaina saamme jaettua ihmisille paljon iloa ja valoa 🙂

Mitä on positiivinen ajattelu 

Positiivinen ajattelu ei ole aate. Positiivinen ajattelu ei tarkoita, että hymyillään hampaat irvessä silloinkin kuin on vaikeaa. Eikä sitä, että teeskennellään kaiken olevan hyvin. Se on näennäispositiivisuutta, jonka tarkoituksena on useimmiten saada muut pitämään meistä. Positiivinen ajattelu on työkalu. Ikävä tilanne on edelleen ikävä tilanne, mutta positiivisen ajattelun avulla ongelmista selviytyy helpommin. Energiaa vapautuu toimintaan. Positiivinen ajattelu ei siis poista ongelmia, eikä välttämättä tee meistä parempia ihmisiä. Ajatukset tai näkökulmat voi kuitenkin valita.                       (Lähde: Keijo Tahkokallio, Ajattele myönteisesti – Avaimia muutokseen, WSOY, 1992)

Hymyile, vaikka läpi kyynelten. 

Kun on positiivinen oikeasti luonteeltaan, näyttää useasti ulospäin elämä helpommalta, mitä se ehkä todellisuudessa onkaan.

Olen tottunut etsimään pienestä pitäen, ihan oikeasti, sieltä p### stakin edes sen yhden hyvän asian, aina.

Minunkin elämässä tulee lunta tupaan, välistä ihan huolella ja silloin sitä positiivistä asennetta tarvitaan entistä enemmän. Ystävät, jotka tietävät mitä kaikkea elämässäni tapahtuu, joskus ihmettelevät mistä ammennan sen voiman jolla saan huonotkin asiat käännettyä hyväksi.

 Pysyäkseni tasapainoisena ja positiivisena, teen sitä mitä opetan, eli katson peiliin ja kerron itselleni että selviydyn, olen rohkea, olen vahva, olen vapaa ja minä onnistun. Sanon entistä ahkerammin itselleni että tästä päivästä tulee hyvä. Puhun ystävieni kanssa ja otan aikaa olla yksin. Olen super sosiaalinen ja rakastan olla ihmisten seurassa mutta tarvitsen ihan samalla tavalla aikaa vain minulle.

Joku saattaa miettiä että ei se noin helppoa voi olla. No, ei tavallaan olekaan mutta se on luonteenomaista käytöstä sekä vuosien elämänkoulun ja harjoittelun tulosta.

Pelko siitä, mitä muut ajattelevat 

Usein elämme elämää miettien, jopa liikaa, mitä minusta ajatellaan jos teen näin tai noin. Annamme liikaa ulkopuolisten mielipiteiden, miten minun pitäisi elämääni elää tai miltä minun pitäisi näyttää, vaikuttaa omaan ajatusmaailmaan. Tällä on hyvin negatiivinen vaikutus henkilökohtaiseen energiaamme. Itsenä vertaaminen muihin kannattaa oikeasti lopettaa. Jos emme lopeta sitä, huomaamme, että ajatuksistamme tulee totta: ajattelemme tarvitsevamme enemmän, joten tarvitsemmekin koko ajan enemmän. Noidankehä on valmis. Siitä voi murtautua vain uskomalla sydämessään, että itsellä on juuri tarpeeksi, ja että riittää, enemmän kuin hyvin.

Kun me kysymme toisiltamme, mitä kuuluu, opittu vastaus on ”kiitos, hyvää” -hymyillen, vaikka todellisuudessa asiat menisivät päin mäntyä. .

Olen aina ollut iloinen ja minulle on aina kuulunut hyvää, jos joku kysyy. Voin kuitenkin kertoa että välistä on tuntunut että maailma kirjaimellisesti on räjähtänyt ympärillä. Olen ollut yrittäjä koko aikuisiän. Suht julkisessakin ammatissa viimeiset kahdeksan vuotta. Olen kokenut kolme ennenaikaista läheisen kuolemaa, erittäin haasteellisen avieron, läheisen mielialasairauden, yritysmaailman vastatuulia,  autokolarin jne… voisihan tätä listaa jatkaa loputtomiin.

Jokaisen vastoinkäymisen, menettämisen ja ikävien asioiden kohdalla olen käynyt ihan varmasti kaikki tunteen kirjot läpi surusta iloon ja vihasta rakkauteen. Oleellinen asia miten olen selviytynyt näistä vastoinkäymisista on oma positiivinen asenne elämään.

Monesti ainoa asia mihin voimme vaikuttaa on oma asenne. Kun näen ongelman, käyn miettimään ratkaisua, sen sijaan että jäisin murehtimaan ongelmaa. Kun toinen ihminen on tehnyt minulle väärin, pettänyt luottamuksen tai ollut ilkeä, olen tietenkin surullinen, vihainen ja välistä raivostunutkin. Olen kuitenkin ymmärtänyt etten voi ihmisiä muuttaa ja antanut anteeksi pahatkin sanat tai teot. Sillä minulla on sata jollei tuhat kertaa parempi olo itselläni, koska minun ei tarvitse kantaa kaunaa saatikka märehtiä kostoa. Joskus vaan ihminen on ilkeä sydämestään tai sairas. Silloinhan minä en mitään sille voi ja se on vaan hyväksyttävä.

Tietenkään määräänsä enempää ei tarvitse ilkeilyä ottaa vastaan, vaikka olisi kuinka läheisestä ihmisestä kyse. Joskus on vaan tehtävä stoppi ja hyväksyttävä elämän realiteetit. En minäkään voi parantaa koko maailmaa, vaikka maailmanrauha onkin minun elämän missio  😉

Näistä ja vähän muistakin asioista puhun positiivisen elämänasenteen luennoillani.

 

Tänään olen onnellinen ja tiedän että kaikki asiat järjestyy parhain päin 🙂

Olen kiitollinen jokaisesta päivästä jonka saan elää.

Rauhaa ja Rakkautta,

Sunneva

Kuva: Pete Aarre – Ahtio

 

 

 

 

 

 

Miss Suomi 2017

Miss Suomi 2017
Miss suomi 2017 suoran finaalilähetyksen tavoittavuus TV5 ja Frii kanavilla 737 000! Kiitos kanava ja katsojat

Mun unelma ja suunnitelma uudistuksista toteutettiin tänä vuonna. Mukaan lähti 21 upeaa, ennakkoluulotonta, super rohkeaa semifinalistia. Syyskuussa valittiin 10 super missiä finaalikiertueelle Suomi 100 & 80. Miss Suomi -teemalla.

Melkein 4 viikkoa, 16 hotellia, tuhansia kilometrejä Ventoniemen super Missibussilla. Tämä kuva on otettu finaalia edeltävänä iltana Kalastajatorpalla. Tähän ylläolevaan kuvaan tiivistyy melkein puolen vuoden urakka.

Harjoitusten jälkeen kokosimme finalistit ja kruunasimme jokaisen heistä. Ihana Mikko Harju soitti kitaraa ja lauloi taustalla ”Sinä riität” -kappaletta. Sanat ei riitä kertomaan sitä liikutuksen määrää mikä juhlasalissa tuolloin oli.

Uskon ja toivon täydestä sydämestä että jokaiselle tällä retkellä mukana olleelle jäi ainakin elinikäiset muistot, toivottavasti myös oppeja jotka kantavat pitkälle.

Olen niin kiitollinen kaikille teille finalisteille, yhteistyökumppaneille ja tiimiläisille tästä vuodesta. Kaikki ylittivät jälleen kerran itsensä , KIITOS !

https://misssuomi.kuvat.fi/kuvat/Miss+Suomi+2017/ Löytyy meidän koko matkalta kuvat ja https://www.facebook.com/misssuomikilpailu/ löytyy vidot lähes jokaiselta päivältä.

Kiitos Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen missivuodesta, olet rakas <3

 

Onnea Miss Suomi 2017 Michaela Söderholm, 1. perintöprinsessa Adriana Gerxhalija ja 2. perintöprinsessa Pihla Koivuniemi ja tervetuloa missiperheeseen <3

Eikalla finaaleja takana 55 , minulla 8. Historiallinen hetki kummallekin meistä, sillä välissämme seisoo 80. Miss Suomi joka edustaa 100 -vuotiasta Suomea.

Kiitos Kiitos Kiitos ihan kaikille mukana olleille ja sivusta seuranneillekin <3 <3 <3

 

Maailmanrauha alkaa sinusta ja minusta, muistakaa olla ihmisiä toisillenne.

Rauhaa ja Rakkautta
Sunneva